Alt text

LEROY MERLIN για τη βιωσιμότητα: Ο Στόχος 11 και το graffiti-σύμβολο στον Κηφισό!

Με το πέρασμα του χρόνου η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα αλλά και περιβαλλοντικό. Μια ενεργειακή και κατ’ επέκταση περιβαλλοντική κρίση μοιάζει πλέον να είναι προ των πυλών και είναι ευθύνη του καθενός από εμάς ξεχωριστά να λάβει δράση ώστε να  περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται. Το πρώτο πράγμα που απασχολεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα είναι η επίτευξη της βιωσιμότητας. Βιωσιμότητα ουσιαστικά σημαίνει το να διατηρείται μια ισορροπία μεταξύ των παραγόμενων αγαθών και των Α’ υλών που απαιτούν για την παραγωγή τους. Για να εξοικονομηθεί ενέργεια, πρέπει οι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα να καταναλώνονται σε χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν που χρειάζονται για να ανανεωθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή καταναλώνουμε τους φυσικούς πόρους σε τόσο γρήγορο ρυθμό που δεν προλαβαίνουν να ανανεωθούν, η οικολογική κρίση είναι αναπόφευκτη.

Δεν είναι όμως ευθύνη μόνο των κυβερνήσεων η επίτευξη της βιωσιμότητας. Στη LEROY MERLIN θεωρούμε χρέος μας να κάνουμε και εμείς από πλευρά μας ό,τι είναι δυνατό για να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια και να συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων. Η πιο πρόσφατη δράση μας για τη βιωσιμότητα είναι ένα εντυπωσιακό συμβολικό graffiti στον Κηφισό, που στόχο έχει να επικοινωνήσει στην κοινωνία το όραμά μας για μια Βιώσιμη Πόλη και να εμπνεύσει τους κατοίκους. 

Πάμε να δούμε λοιπόν περισσότερες πληροφορίες για τη βιωσιμότητα, το Στόχο 11,  ποιες είναι οι δράσεις μας και πως μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε σε αυτήν την περιβαλλοντική προσπάθεια.

Τι είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πως μπορούμε να πετύχουμε το zero waste. 

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι ουσιαστικά ο τρόπος που προσμετράται το αντίκτυπο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων πάνω στον πλανήτη μας. Καταμετρά το μέγεθος της ζήτησης και το βαθμό της κατανάλωσης που χρειάζεται η ανθρώπινη κοινωνία για να λειτουργήσει, καθώς και τα λήμματα που εκπέμπει στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα συνυπολογίζει και τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για την ικανοποίηση των αναγκών μιας κοινωνίας. 

Το zero waste σημαίνει μηδενική παραγωγή απορριμμάτων και πρόκειται για ένα κίνημα στο οποίο καθημερινά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Σε ατομικό επίπεδο αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι να προσέχουμε τη διατροφή μας περιορίζοντας την κατανάλωση κρέατος, να σταματήσουμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης, να ανακυκλώνουμε συστηματικά τα απορρίμματά μας, να μειώσουμε τις άσκοπες μετακινήσεις με βενζινοκίνητα οχήματα, να εξοικονομούμε όσο γίνεται το νερό και, ίσως από τις πιο σημαντικές κινήσεις, να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα σπίτια μας.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς. Προκειμένου λοιπόν ο πλανήτης μας να μπορεί να μας φιλοξενήσει όλους χωρίς να επιβαρύνεται, πρέπει να χτίσουμε σύγχρονες, βιώσιμες πόλεις. Αυτός είναι ο Στόχος 11: για να επιβιώσουμε και να ευημερήσουμε όλοι, χρειαζόμαστε έναν νέο, πιο έξυπνο αστικό σχεδιασμό που να δημιουργεί ασφαλείς, προσιτές σε όλους βιώσιμες πόλεις, με πράσινες, φιλικές προς το περιβάλλον συνθήκες διαβίωσης. Μεταξύ άλλων, ο Στόχος 11 προάγει τη βιωσιμότητα μέσω υπο-στόχων όπως είναι η δημιουργία ασφαλών και πράσινων κατοικιών, η εγκατάσταση οικολογικών συστημάτων συγκοινωνίας και μεταφοράς που να είναι προσιτά προς όλους και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αφήνουν οι πόλεις.

#giakalo: Η φιλοσοφία της LEROY MERLIN για τη βιωσιμότητα

Στη LEROY MERLIN φροντίζουμε τα σπίτια όλων μας να είναι κάτι περισσότερο από τέσσερις τοίχοι… στόχος μας είναι να δημιουργούμε κατοικίες οι οποίες δημιουργούν θετικά συναισθήματα για τους πελάτες μας και τις αντιλαμβάνονται πραγματικά ως το σπιτικό τους. Σπίτι όλων μας όμως είναι ο πλανήτης μας, γι’ αυτό και σε συνεργασία με την πολιτιστική πλατφόρμα Ελ Culture, υιοθετούμε τον Στόχο 11 των Ηνωμένων Εθνών και ό,τι αυτός εκπροσωπεί. Βάζουμε σε προτεραιότητα την επίτευξη της βιωσιμότητας παρέχοντας λύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, καταστώντας τες προσιτές σε όλους ενώ ταυτόχρονα ακολουθούμε μια σειρά δράσεων οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης. Ως brand οραματιζόμαστε να είμαστε όλοι χρήσιμοι τόσο ως προς τον εαυτό μας και την κοινωνία μας, όσο και ως προς τον πλανήτη που θεωρούμε ότι είναι το σπίτι όλων μας!  

Οι δράσεις της LEROY MERLIN για τη δημιουργία sustainable cities

Στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στη LEROY MERLIN, έχουμε δημιουργήσει τη σειρά δράσεων #giakalo η οποία βασίζεται σε 5 πυλώνες: το περιβάλλον, το παιδί, την κοινωνία, την ομάδα και την υγεία. Όσον αφορά την περιβαλλοντική ενεργοποίησή μας για τη δημιουργία των sustainable cities, εργαζόμαστε διαρκώς θέτοντας αυστηρές προδιαγραφές στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων μας, σχεδιάζοντας δράσεις για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ διαμορφώνουμε την παραγωγή και εμπορία των προϊόντων μας με τρόπο τέτοιο ώστε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα να είναι το χαμηλότερο δυνατό

Ακόμη, δίνουμε κίνητρα στους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας παρέχοντας χρήσιμα προϊόντα σε προσιτές τιμές ενώ σε όλα τα καταστήματα LEROY MERLIN κάποιος θα βρεί κάδους ανακύκλωσης υλικών, λαμπτήρων & ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης σε στα καταστήματά μας έχουμε τοποθετήσει βάσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δίνουμε τη δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ φόρτισης στους πελάτες μας.. 

Δεν σταματάμε όμως εκεί… προκειμένου να συμβάλουμε στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζομένους να αφιερώσουν χρόνο εργασίας σε εθελοντικές δράσεις περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, όπως για παράδειγμα ήταν η συμμετοχή μας στο κίνημα «Save Your Hood» της ΑΜΚΕ The Extra Mile. και πολλά ακόμα.

Ανέκαθεν η LEROY MERLIN εκπαίδευε τον κόσμο γύρω από τη φιλοσοφία του DIY, που ως απώτερο στόχο έχει την ενίσχυση του zero waste κινήματος: “how to” βίντεο με οδηγίες μαστορέματος, μαθήματα μαστορέματος μέσω social media αλλά και μέσω ειδικά διαμορφωμένων χώρων στα καταστήματα LEROY MERLIN, είναι κάποια από τα μέσα που χρησιμοποιούμε ώστε να εμπνεύσουμε τον κόσμο με ιδέες & συμβουλές για το πώς μπορούν να επαναχρησιμοποιούν τα πράγματα του σπιτιού τους, μειώνοντας έτσι τα απορρίμματα που αφήνουν στο περιβάλλον.

Τέλος, επειδή όλη μας η φιλοσοφία περιστρέφεται από το σπίτι, και το πως οι πελάτες μας μπορούν να το διαμορφώσουν ώστε να μετατραπεί ακριβώς έτσι όπως το ονειρεύονται, αναλαμβάνουμε ενεργά να βοηθούμε τους πελάτες μας με το Πρόγραμμα Εξοικονομώ καθ’ όλα του τα στάδια. Στόχος μας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών να είναι προσιτή σε όλους!